Toeristische attracties in het Rijndal

De Rijn is een van de belangrijkste waterwegen ter wereld, met zo'n 1.320 kilometer van Zwitserland helemaal naar Nederland en de Noordzee. Een van de meest aansprekende delen van deze machtige rivier stroomt door het Rijndal van Duitsland, een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid dat jaarlijks grote aantallen toeristen trekt. Het stuk rivier dat zich uitstrekt van Mannheim in het zuiden tot Koblenz in het noorden, herbergt een groot deel van het Rijndal tot het UNESCO-werelderfgoed. Met zijn vele kastelen en historische steden, heeft deze strook van de Rijn eeuwenlang kunstenaars, auteurs en componisten beïnvloed. Tegenwoordig zijn ze populair bij dagjes mensen, fietsers en worden diverse rivierexcursies aangeboden.

  1. Musea in Mainz: de oude kathedraal van Mainz ligt op de westelijke oever van de Rijn tegenover de monding van de rivier de Main, op slechts 44 kilometer ten westen van Frankfurt. In het midden van veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Rijnvallei, is Mainz een ideale locatie om deze prachtige regio te verkennen. Ten zuiden van de Rijn liggen de pittoreske oude stadjes Worms (beroemd om zijn kathedraal) en Mannheim (beroemd om zijn middeleeuwse architectuur), terwijl in het noorden het spectaculaire UNESCO-werelderfgoed ligt van de Midden-Rijnvallei. Mainz heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Deze geschiedenis is bewaard gebleven in uitstekende musea zoals het Romeins-Germaanse Centrale Museum en het Museum van Oude Navigatie. Een ander hoogtepunt is het Gutenberg Museum (druktechniek).
  2. Worms kathedraal: de kathedraalstad Worms, gelegen aan de westoever van de Rijn, is een van de oudste steden in Duitsland. Een hoogtepunt tijdens het bezoek is de 11e-eeuwse kathedraal van de heilige Peter. Met zijn vier torens en dubbele koepels kan dit spectaculaire oude gebouw samen met de kathedralen van Speyer en Mainz als een van de mooiste prestaties van de romaanse stijl worden beschouwd. Andere opmerkelijke gebouwen op het marktplein van Worms zijn de vroeg 18e-eeuwse Trinity kerk met zijn mooie interieur en de 10e-eeuwse Magnuskerk.
  3.  Mannheim: ondanks een gunstige ligging aan de oostelijke oever van de Rijn en een van Europa's grootste binnenhavens, is Mannheim relatief een jonge stad. Voetgangers-vriendelijk en leuk om te verkennen, het culturele centrum van de stad draait om het historische marktplein. Het oude stadhuis en de lagere parochiekerk werden in 1723 opgericht, samen met het nabijgelegen Joodse centrum (Joods centrum) ) met zijn synagoge. Zorg ervoor dat u voldoende tijd doorbrengt in het havengebied met zijn havencruises en de historische stoomboot. In Mannheim is nu een museum gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart op de Rijn. 
  4. Paltserwoud: is een zwaar bebost hoogland gebied op de linkeroever van de Boven rijn. Met een oppervlakte van 1770 vierkante kilometer is het een van de grootste uitgestrekte bossen in Duitsland en omringt het steden als Kaiserslautern en Pirmasens volledig. De heuvels stijgen heel geleidelijk vanaf de Saar bassin, in het westen en dalen dan steil omlaag naar de Rijnvlakte in het oosten. Op de toppen veelal ruïnes van oude kastelen. De regio beschikt over vele uitstekende paden, ideaal om te wandelen en te fietsen. Aan de oostelijke grens van het Paltserwoud ligt het kleine stadje Wachenheim dat bekend staat om zijn eeuwenoude tradities en ouderwetse druiventeelt. Hier zijn de topattracties de ruïnes van het kasteel Wachtenburg, met een spectaculair uitzicht over het Rijndal en de omliggende bossen, evenals Schloss Wachenheim, daterend uit 1730. Op slechts enkele minuten van Wachenheim ligt het kuuroord Bad Durkheim, ook langs de wijnbouwroute, het is beroemd om zijn geneeskrachtige minerale bronnen.
  5. Kuuroord Wiesbaden: Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen, ligt aan de voet van de beboste heuvels van de Taunus en is net zo beroemd om zijn vele thermale bronnen als vanwege de prachtige omgeving. De sporen van zijn lange geschiedenis als kuuroord zijn overal zichtbaar: het beroemde Kurhaus,  een imposant gebouw met een gigantisch Ionisch portiek uit 1907. Voorbij het Kurhaus ligt het kuuroord Aukammtal met zijn vele thermale baden en sauna's, samen met de Kochbrunnen, thuisbasis van 15 bronnen met gemiddelde temperaturen van 66 graden Celsius en de Kaiser Friedrich Baden uit 1913.  Interessant is het prachtige Biebrich Schloss, gebouwd tussen 1698-1744, een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en de Neroberg, een 245 meter hoge heuvel met zijn opvallende Griekse kapel.
  6. Koblenz: Koblenz, de voormalige residentie van de keurvorsten van Trier, ligt op een prachtige locatie op de kruising van de Moezel en de Rijn. Deze oude stad heeft tal van goed bewaard gebleven historische bezienswaardigheden, van het spectaculaire fort Ehrenbreitstein tot het neoklassieke Koblenz Schloss, gebouwd in 1786 door de laatste keurvorst. Er zijn tal van andere historische hoogtepunten. Een van de beroemdste locaties van de stad is echter de Duitse hoek, of Deutsches Eck, de smalle landtong tussen de Rijn en de Moezel. Hier komen  twee machtige rivieren samen, een echt inspirerende aanblik, op de juiste wijze gemarkeerd door het Monument voor Duitse Eenheid.
  7. Braubach en Marksburg kasteel: het schilderachtige oude centrum van Braubach, aan de oostelijke oever van de rivier, ligt in het hart van het UNESCO-werelderfgoed van het Rijndal en is de meest noordelijke van de vele mooie stadjes van de regio. Met zijn prachtig kromme oude straten en steegjes omzoomd met middeleeuwse vakwerkhuizen, is het een heerlijke plek om te verkennen en te vertoeven. In het centrum van de stad, hoog boven op een heuvel die uitsteekt over de omgeving, ligt het kasteel Marksburg, gebouwd in 1117.  Het enige kasteel op een heuvel in het Rijndal, dat intact is gebleven. U kunt er uren verblijven en het kasteel en het terrein verkennen, eventueel met een gids.
  8. Romeinse nalatenschap van Boppard: de betekenis van de Rijn voor de Romeinen is nergens duidelijker dan die van Boppard, waar ze zo'n 2000 jaar geleden een fort opzetten om de rivier te bewaken. Het bewijs van deze en latere Romeinse vestingwerken is nog steeds te zien in het Romeinse kamp, ​​dat algemeen wordt beschouwd als een van de best bewaarde laat-antieke vestingen in Europa. Hoogtepunten van deze 4e-eeuwse site zijn de overblijfselen van de 28 halfronde torens en de grote delen van de oude muur die maar liefst negen meter hoog zijn. De eerste christelijke kerk van de stad was ook hier, een plek die nu wordt bewoond door de laat-romaanse kerk Sint Severus. Een ander oud gebouw om te bezoeken is het 15e-eeuwse Ritter-Schwalbach-Haus, het voormalige huis van leden van de aristocratie van de stad.